oğlumun korkuları

    Asuman Kara Sordu:

    iyi akşamlar benim 9 yaşında bir oğlum var iki sene önce ev değişikliği yapmak zorunda kaldık o günden beri oğlumda korkular var eve hırsız girmesinden çok korkuyor evde 2 dk bile yalnız kalamıyor bu eve taşınmadan önce böyle değildi knd evde otururdu şimdi çöp bile atmaya gitsem yalnız kalmıor gecelri biz yatana kadar aytmıyor koltukta uyuya kalmak için çaba harcıyor uyanıksa bizle yatmak istiyor yada bizi yanına istiyor gece bir iki defa uyanıp başımıza dikiliyor çok cesur korkusuz bir çocukken bir anda tam tersi birine döndü ayrıca oğlumda alma hastalığı var sadec almaya dayalı yesin yemesin oynasın oynamasın mutlaka alıcak her benzinlikte bişey almak istiyor her grdiğimiz marketten mutlaka bişey alması lazım aldığımız çoğu şey çöpe gidiyor oyuncak tam bir tutku bir kere oynuyor sonra yüzüne bakmıyor nasıl davranıcağımızı şaşırdık artık sinirlerimiz geriliyor ona nasıl davranmalı ve cesaretlendirmeliyiz şimdiden çok teşkürler

    Uzm. Psk. Esin Özer Bakır Cevapladı:

    Merhaba,

    Öncelikle oğlunuzun korkuları ile ilgili sorununuza değinmek istiyorum. Taşınmanın ardından korkular görüldüğü için, taşınmanın nedeni ve çocuğa nasıl anlatıldığı önemli. Eğer güvenlikle ilgili kafasında bazı soru işaretleri oluştuysa çocuk bununla ilgili korkular geliştirmiş olabilir. Tabi burada korkuların ne kadar süredir devam ettiği de bizim için çok anlamlı, kronik bir korkuya dönüşmemesi açısından; anne baba beraber olmak şartıyla, çocuğunuzla kendini rahat ve güvende hissettiği (korkularının başladığı an değil) bir zaman diliminde korkuları ile ilgili konuşun, onu anladığınızın altını çizin, kesinlikle korkusunu küçümsemeyin, "sen kocaman çocuk oldun ne korkusu bu" şeklinde söylemlerden kaçının, sadece onun duygularını anladığınızı, konuşarak bunlarla ilgili ona yardımcı olabileceğinizi hissettirin. Hemen söylemek çocuk için çok kolay olmayabilir sabırlı davranın. Korkmaması için çeşitli çözümler üretin, gece lambası ile uyumasını sağlayın, daha güvende hissediyorsa kapısı açık kalsın, koridorun ışığı açık kalsın vs gibi çevre düzenlemeleriyle rahatlamasını sağlayın. Bunlara rağmen korkular devam ediyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir. 
    Alma isteği ile ilgili olarak ise, bu anne babaları çok zor duruma sokan, genellikle ağlamasın, insanlar rahatsız olmasın düşüncesiyle göz yumduğumuz bir davranış problemidir. Uzun vadede çocukta doyumsuzluk hissine neden olacağından mutlaka ele alınması ve düzeltilmesi gereken bir sorundur. Öncelikle bu davranışın çocuğunuz üzerinde ne gibi etkileri olacağını sizin kabul etmeniz bu davranışla başa çıkabilmeniz için şarttır. Anne babanın kararlı ve dik tutumu çocuğun tutturmalarını söndürür. Ancak bu uzun bir süreçtir, gerçekten kararlı olmanız, çocuğunuzu ikna etme çabaları yerine "buna ihtiyacın yok, bu nedenle almıyoruz" şeklinde kısa ve net bir açıklama yeterli olacaktır. Sonrasında sizi ağlamalar ve muhtemel bir kaos bekler, burada da dik duruşunuz, taviz vermeyişiniz oldukça önemlidir. Unutmayın, çocuğunuzun buradaki ağlamaları sadece sizi ikna edebilmek ve pes ettirmek için. Çocuğunuz ısrarla bu davranışından vazgeçmiyorsanız, bunun anne baba tutumlarından farklı bir nedenden kaynaklandığını düşünebiliriz, dolayısıyla bir uzmandan yardım alarak, altta yatan psikolojik nedeni bulup, oyun terapisi yardımıyla sorunlar çözülebilir.

    Sevgiler
    Uzm. Psk. Esin ÖZER BAKIR