besinlerin saklanması: dondurulmuş gıdalar

    Mehtap Demir Sordu:

    besinler derin dondurucuda nasıl saklanmalı.besin değerini koruması açısından.malum kış yaklasıyor derin dondurucuda sebzeler haslanarak saklıyor çoğu kişi…fasulye olsun patlıcan olsun sizin bu konudaki fikirinizi öğrenebilirmiyim..çiğ olarakmı atmalıyız derin donduruculara..

    Uzm. Dyt. Aysen Arıcan Öz Cevapladı:

    Uygun yöntemle dondurulmuş ve tüketinceye ulaşana kadar soğuk zincirde muhafaza edilmiş ürünler sağlık açısından güvenli olma özelliği taşıyor. Dondurma, konserve etme, kurutma, reçel ya da marmelat, turşu şeklinde tuzla saklama gibi yiyecekleri saklama yöntemlerinin içerisinde yiyeceklerin besin değerinin en az kayba uğradığı yöntemin dondurarak saklama yöntemidir.

    Dondurulmuş gıdalar üretilirken, sebze veya meyveler mevsiminde yani bol olduğu dönemde toplanır. Kısa süre içinde fabrikaya getirilip yıkanır ve ayıklanır. Çok kısa süre içinde şok dondurma yöntemi ile dondurulur. Bu sırada sebze ve meyvelerin canlılığını sürdüren enzim faaliyetleri durdurulmuş olur ki bu sayede uzun süre dayanabilir. Sabah toplanan bir sebze 6-24 saat sonra dondurulmuş hale gelmiştir. Hasattan itibaren hal, pazar ve market zincirinde en az 1 hafta dolaşan sebze ve meyvelere göre usulüne uygun olarak hijyenik şartlarda dondurulmuş ürünlerin vitamin, mineral içeriği daha yüksektir. Her mevsimde her sebze ve meyveyi bulmak imkânsızdır, bulduklarımız ise turfanda dediğimiz serada yetiştirilmiş yani yapay ortamda yetişmiş ürünlerdir. Bu ürünlerin içerdiği hormon ve zirai ilaçlar düşünülecek olursa dondurulmuş sebzelerin tercih edilmesi daha doğru olur. Dondurulmuş balık, et, tavuk ürünleri de sebze ve meyveler gibi sağlık açısından güvenlidir. Ancak uygun şekilde dondurulmuş olması ve donduktan sonra çözdürülüp bir kez daha dondurulmamış olmasına çok dikkat edilmelidir.

    Patlıcan, fasulye gibi sebzeler sıcak soğuk suya sokulup şoklanmalı ve dondurulmalıdır. Sorunuzla ilgili bir yazımı http://www.beslenmevediyet.org/?intPageStructureNo=120&sintLanguageID=0&bytContentType=2&intPageNo=285&bytRelListId=1&strHitCountParam=3%7C12%7C0%7C%7C319 linkinden okuyabilirsiniz.