agresif

    Zeynep Ateş Sordu:

    benim oğlum 2,5 yaşında vurma huyu var yapma desek de o agresifleşip vuruyor. sanki bunu bir oyun gibi kabul ediyor. o birden sebepsizce vurunca ne yapmalıyım.bir daha yapma desek de o tamam deyip yine vuruyor.

    Uzm. Psk. Esin Özer Bakır Cevapladı:

    Merhaba,

    Çocuğunuzun içinde bulunduğu yaş dönemi 2 yaş sendromu diye adlandırdığımız, agresyonun ve inatlaşmaların arttığı bir gelişim dönemidir. Bu istenmeyen davranışın sebebi bu olabileceği gibi altında yatan farklı etmenler de olabilir. Zaman zaman küçük yaşta çocuklarımıza olumsuz davranışlar sergilediğinde, kötü sözler kullandığında vs gülebiliyoruz ya da başkalarının yanında tekrarlamalarını istiyoruz,  bu, farkında olmadan o davranışı pekiştirmemize yani çocuk tarafından iyi bir davranışmış gibi, devam etmesini istermişiz gibi algılanmamıza yol açabiliyor. Kesinlikle istenmeyen olumsuz bir davranışa gülmemeli, tekrarlatmamalıyız.
    Çocuğunuzun hangi durumlarda size vurduğu da çok önemli, anne çocuk iletişiminizde tıkanmalar olabilir, bunları iyi değerlendirmelisiniz. Çocuğunuzu anlıyor musunuz, onu gerçekten dinliyor musunuz? Bu boyutlar çok önemli bazen çocuklar dikkati çekebilmek için tek yol olarak görebiliyorlar bu davranışları. Bunları değerlendirdikten sonra yapabilecekleriniz; öncelikle size vurmasına izin vermeyin, elini tutabilirsiniz. Sonrasında "Bana vurmak istiyorsun ancak canım yanıyor ve bunu durdurman gerek" şeklinde uyarın, tekrar vurmak isterse "canımın yandığını söyledim ve yine de bana vurmak istiyorsun" dedikten sonra istenmeyen davranış devam ediyorsa, "bunu yapmaya devam etmene izin veremem, bu durumda ........................................" şeklinde bir yaptırım işareti verin. Ve istenmeyen davranışı devam ettirdiği takdirde söylediğiniz yaptırımı uygulayın. Bu yaptırım, istediği ve sevdiği bir şeyden mahrum bırakma olmalı. Tabiki çocuğunuzun yapısına, yaşına ve gelişimine uygun, çok uzun bir süreç istemeyen pratik bir yaptırım bulmalısınız. Yaptırımın yerini bulması için sözünüzün arkasında durmanız önem taşımaktadır.