fbpx
Perşembe, Temmuz 18, 2024

Onkoloji


Onkoloji  her geçen gün artan çevre kirliliği, gıdalardaki katkılar, alkol ve sigara kullanımı gibi birçok çevre faktörünün de etkisiyle kanser giderek daha sık görülmeye başlanmıştır.

  • Kanserin nedenleri nelerdir?
  • Radyoterapi nasıl yapılır?
  • Radyoterapi için bir ön hazırlık var mıdır?
  • Akciğer kanserinde tedavi yaklaşımı nasıl olmalıdır?
  • Ya da trafik kansere neden olur mu?

…gibi birçok sorunun cevabına Onkoloji  kategorimizde yer alan makale ve videolardan ulaşabilirsiniz.


Onkoloji Nedir?

Kanserin  önlenmesi, tanısı  ve  tedavisiyle  ilgilenen  bilim  dalına  onkoloji  denir.  Kelimenin  kökeni Yunanca’da tümör  anlamına  gelen Onkos’tan  gelir.

Hepimizin korkulu rüyası kanser kader değil, büyük oranda önlenebilir bir hastalık. üstelik genetik faktörler de sadece yüzde 5 oranında etkili. sağlıklı beslenerek, daha fazla hareket ederek ve kontrollerimizi zamanında yaptırarak kanserin büyük ölçüde önlenebileceğini vurguluyor.

Kanserin nedenleri nelerdir?

Kanserin tek bir nedeni yok, bir sürü faktörün bir araya gelmesiyle oluşuyor. Diyet ile ilgili faktörler yani obezite ve yanlış beslenme yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor. Sigara ile ilgili olanlar yüzde 35, mesleki kansorejenler yüzde 5, diğer nedenler de yüzde 10 civarında. Devamı…

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. Türkiye’de meme kanseri sıklığı 100bin kadında 22’dir. Meme kanserinden ölüm oranı 100bin kadında yaklaşık 10’dur. Erkekler de meme kanseri olabilir! Erkek / kadın oranı 100/1’dir. Meme kanseri genç kadınlarda da görülebilir. Türkiye’deki meme kanserlerinin yaklaşık %20si 40 yaş altı genç kadınlarda, yaklaşık %50’si 40-50 yaş arasında saptanmaktadır. Meme kanseri olan kadınların yaklaşık %75 inin ailesinde meme kanseri öyküsü yoktur.  Devamı…

Kolon kanseri, dünyada her yıl 655.000 kişinin ölümüne neden olan, kanser türleri arasında erkeklerde en yaygın üçüncü, kadınlarda ikinci sıklıkla görülen, ölüme sebep olan türler arasında da üçüncü kanser türüdür. Belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen kolon kanseri, özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişileri tehdit etmektedir. Vücutta, ince bağırsağın bitim yerinden makata kadar olan kısım Kolon (kalın bağırsak) olarak adlandırılır. Kolon kanserinin oluşmasında beslenme alışkanlığı ve genetik faktörlerin etkin rolü vardır. Devamı…